
Specialized sustainability manager Vegyipar
Vegyipari Szakosított Fenntarthatósági Menedzser
GB Academy képzés
Ez a 35 órás, 7 héten át tartó intenzív program azoknak készült, akik a vegyipar szemszögéből érdeklődnek a fenntarthatóság iránt, és szeretnék elmélyíteni, aktualizálni tudásukat. A képzésünk gyakorlatorientált oktatási rendszerrel működik, és elismert szakemberek irányításával járja körbe a vegyipari fenntarthatóság kulcsfontosságú témaköreit.
Képzésünkön a hallgatók vezető fenntarthatósági szakemberektől juthatnak korszerű ismeretekhez.
Jelentkezés
A képzés online megtekinthető tananyagegységekből épül fel és személyes záróprezentációval zárul.

Mit fogsz megtanulni?
A képzésünk során részletesen megismered a vegyipari fenntarthatóság alapjait és a kockázatok kezelésének módszereit.
A képzésben rálátást kapsz a vegyipar fenntarthatósági problémáira és a speciális iparági kockázatokra, majd bemutatjuk a nemzetközi trendeket és az EU fenntarthatósági stratégiáját. A tanegységekben megismerkedsz a stakeholder menedzsment és körforgásos gazdaság lehetőségeivel a vegyiparban, és megtanítjuk, hogyan lehet hatékonyan kezelni a humán, környezeti és üzembiztonsági kockázatokat. A képzés során számos gyakorlati példán keresztül sajátíthatod el az új ismereteket és megérted a fenntartható vállalatirányítás fontosságát.

Neked szól, ha
- Érdekel a vegyipar és motivál a fenntarthatóság témája.
- Szeretnéd megérteni a vegyipar speciális fenntarthatósági kockázatait és azok csökkentésének lehetőségeit.
- Fontos számodra az új megoldások felfedezése a vegyipari fenntarthatóság terén.
- Szeretnél olyan szakemberekkel tanulni, akik a gyakorlatban is tevékenykednek a fenntarthatóság terén.

Nem neked szól, ha
- Nincsenek vegyipari alapismereteid.
- Nem érdekel a vegyipar és a fenntarthatóság kapcsolata.
- Nem szeretnél mélyebben elmerülni a vegyipar speciális kihívásaiban.
Tanegységek
Oktatási anyagaink utolsó frissítésének dátuma: 2023. 10. 03.
0. Bevezetés: Fenntarthatósági alapismeretek
1. Áldás vagy átok? Vegyipari fenntarthatósági alapismeretek: Ebben a modulban alaposan megismerkedünk a vegyipar fenntarthatósági problémáival és az iparági speciális kockázatokkal, és rávilágítunk azok fontosságára az egész iparágban.
2. Keresztúton: Úton a fenntarthatóság felé – Lehetséges elmozdulási irányok: Ez a modul felvázolja a fenntarthatóság felé vezető utat a vegyiparban, bemutatva a lehetőségeket, és felfedezve az EU fenntarthatósági stratégiájának kulcsfontosságú törekvéseit.
3. Méregtelenítés: Humán és környezeti kockázatok kezelése: Ebben a tanegységben megismerjük és megértjük, hogyan csökkenthetjük az emberi szervezetbe és a környezetbe jutó toxikus anyagok kockázatát, valamint megvizsgáljuk a szabályozási irányokat és az innovációs lehetőségeket.
4. Időzített bomba? Üzembiztonsági kockázatok kezelése: Ez a modul rámutat az üzembiztonság jelentőségére a vegyiparban, és a résztvevők megtanulják az objektív és szubjektív tényezők kezelését a kockázatok minimalizálása érdekében.
5. Nem csak körhintés: A körforgásos gazdaság lehetőségei a vegyiparban: Ebben a tanegységben azonosítjuk, hogy mit jelent a körforgásos gazdaság a vegyipar számára, és bemutatjuk a gyakorlati példákat és megoldási irányokat, amelyek segítenek a fenntartható jövő építésében.
6. Ki a felelős? Társadalmi felelősségvállalás erősítése: Ebben a modulban felfedezzük, hogyan lehet erősíteni a társadalmi felelősségvállalást a vegyiparban, és megismerjük a felelős beszerzés lehetőségeit és a fenntarthatósági jelentések kiemelt pontjait.
Vegyipari Fenntarthatósági Képzésünk az összes említett modullal olyan átfogó és gyakorlatorientált tudást nyújt, amely segít a résztvevőknek megérteni a vegyipar fenntarthatósági kihívásait és azok kezelésének hatékony módszereit.

Ütemezés
Összesen 10 hét (téli szünettel együtt) – hetente 1 tanegység
A tanegységek online videókból, vállalat-specifikus feladatokból, kiegészítő anyagokból, ajánlott irodalomból és tudáspróbákból épülnek fel.
Tanúsítvány
A képzés sikeres elvégzése után egy szakmai tervvel kell beszámolni a megszerzett tudásról.
A sikeresen vizsgázók a felnőttképzési törvénynek megfelelő tanúsítvánnyal igazolhatják a képzés elvégzését.
Az SSM – Vegyipari képzés oktatói

Cimer Zsolt
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar oktatási dékánhelyettese és a Víz- és Környezetbiztonsági Tanszék tanszékvezetője

Fridel Anna
BorsodChem Zrt. - Sustainability Officer

Horváth Tamás
A Gammapolisz Nonprofit Kft. ügyvezetője

Klement Tibor
Magyar Vegyipari Szövetség alelnök

Lévai Gábor
impact szakértő, a GB Academy társalapítója

Sárosi György
közlekedésmérnök, veszélyes áru szakértő

Tóth Angelika
Fenntartható fejlődés és EBK igazgatóhelyettes, Magyar Vegyipari Szövetség

Wiszkidenszky András
A GB Academy társalapítója

A képzés elvégzésével képes leszel…
- eligazodni a fenntarthatósági alapfogalmak és a vegyipar speciális fenntarthatósághoz kapcsolódó kihívásai között,
- gyakorlati példákra alapozva környezetterhelés csökkentési projekteket tervezni és kivitelezni,
- ismereteidet a gyakorlatba átültetni, és ezzel hosszú távon hozzájárulni a vegyipar környezetterhelésének csökkentéséhez.
Legyél fenntarthatósági szakértő!
